Waarom we allemaal aan ’tongschrapen’ zouden moeten doen

By: | Tags: | Comments: 0 | juli 31st, 2015

Er is een nieuwe hype in beautyland: tongschrapen. Dé manier om je mondhygiëne naar een nieuw level te helpen.

 

Wat is het?

Tongschrapers bestaan al jaren, en je kan ze voor een paar euro’s gewoon in de drogisterij of bij de apotheker kopen. Meestal hebben ze een driehoekige of ovalen vorm en houden ze onze tong bacterievrij. In principe is de tongschraper voor de tong, wat de tandenborstel is voor onze tanden.

Wat denken de experts ervan?

Tandarts Kim Shamoun ziet alvast het belang van tongschrapen in: “Ik kan zelf niet zonder tongschrapen, het is een deel van mijn dagelijkse routine. Ik benadruk het belang ervan bij mijn patiënten, vrienden en familie. Als ik één ding zou mogen meenemen naar een onbewoond eiland, dan is het een tongschraper.”

Waarom zou je het doen?

Toegegeven, echt aantrekkelijk klinkt het niet, dat tongschrapen. Maar er zijn wel degelijk tal van voordelen aan verbonden. Zoals eindelijk van die ochtendadem verlost zijn, bijvoorbeeld. Want tongschrapen is een van de meest effectieve oplossingen voor een slechte adem. We poetsen onze tanden, we flossen (soms), maar onze tong? Die laten we meestal links liggen. En laat die zachte hobbelige textuur van onze tong nu net een broeihaard zijn voor bacteriën. Als je met een tongschraper aan de slag gaat, verwijder je deze bacteriën, die de oorzaak zijn van een slechte adem, samen met allerlei andere viezigheid.

En een tandenborstel dan?

Misschien reinig je je tong wel, maar met je tandenborstel? Dan ben je al goed op weg, maar ruil je die tandenborstel toch beter in voor een tongschraper. Een tandenborstel kan immers niet zo ver naar achteren als een tongschraper, en het is minder effectief in het verwijderen van micro-organismen. Je tanden hebben het zachte en beweeglijke oppervlak van de tandenborstel nodig, maar je tong heeft meer baat bij een stevig oppervlak.

Andere voordelen

* Smaak: Onze tong zit onder de smaakpapillen, maar wanneer je smaakpapillen onder andere viezigheid zitten, is de kans groot dat je de smaak van die heerlijke lasagne niet ten volle zal kunnen waarderen.
* Vertering: Een verminderde smaak leidt ook tot een verminderde vertering. Want onze spijsvertering? Die begint al in de mond. Ons speeksel zit immers boordevol enzymen die het voedsel afbreken. Hoe properder je mond, hoe beter je je voedsel kan proeven én hoe beter de spijsvertering is.
* Tandplak: Hoe vuiler je tong is, hoe meer tandplak er zich zal vormen op je tanden. En dat leidt niet alleen tot een slechte adem, maar ook tandbederf!
* Algemene gezondheid: Volgens tal van onderzoeken is een slechte mondhygiëne gelinkt aan tal van andere ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs onvruchtbaarheid. Een minuutje tongschrapen per dag klinkt dan zo slecht nog niet, toch?

 

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2406969/2015/07/29/Waarom-we-allemaal-aan-tongschrapen-zouden-moeten-doen.dhtml

Leave a Reply

vijftien + twintig =