Endodontie

Endodontie is een wortelkanaalbehandeling (of ontzenuwing). Het is een ingrijpende behandeling voor de tand en een laatste redmiddel voor het behoud van de tand. De reden voor het verwijderen van de tandzenuw kan verschillende oorzaken hebben (te ver gevorderde cariës waardoor de zenuw is aangetast, abces, trauma,…). De tand wordt open geboord tot aan de zenuw, de zenuw wordt verwijderd en vervolgens worden de kanalen gereinigd en ontsmet. De kanalen worden tot slot opgevuld en de tand wordt dichtgemaakt. Aangezien de zenuw uit de tand is, is de tand gevoelloos en brozer.

Op beide snijtanden (die hier dienst doen als pijler van een brug) werd de oude wortelkanaalvulling verwijderd en het kanaal opnieuw opgevuld.

 

Deze behandeling wordt gewoonlijk in meerdere zittingen uitgevoerd. Tijdens de eerste afspraak worden de zenuwen verwijderd (expulp). Hiervoor is geen terugbetaling voorzien (wel tijdens een georganiseerde wachtdienst). Tijdens de tweede afspraak worden de kanalen opnieuw voorbereid en opgevuld. Hier komt dan bovenop een vulling of een andere restauratie. Bij deze prestaties is er wel tegemoetkoming voorzien.

 

 

Endodontie

 

Nazorg bij wortelkanaalbehandeling