FAQ orthodontie

Gaat mijn behandeling met de beugel langer duren en/of duurder worden?

Het tempo waarop behandelingen uitgevoerd kunnen worden ligt tijdens de corona-crisis beduidend lager gezien de hygiënische voorzorgsmaatregelen die de praktijk moet nastreven. Er kunnen per dag dus minder patiënten op consultatie komen. Het spreekt voor zich dat er extra kosten gemaakt worden in vergelijking met voor de crisisuitbraak om aan alle veiligheidsmaatregelen te voldoen; plus het feit dat een assistente niet meer aan de stoel mag assisteren owv social distancing doet de tandarts nu langer over een behandeling. Afhankelijk van de aard van de behandeling bespreekt de tandarts welke extra kosten ten laste zijn voor de patiënt.
Indien u zich hier niet in kan vinden staat het u vrij de behandeling na overleg te beëindigen of tijdelijk te onderbreken afhankelijk van de situatie.
Ook kunnen afspraken slechts 1 maal in de 2 maanden plaatsvinden ipv de vooropgestelde maandelijkse consultaties. 
Ja, de behandeling gaat ook langer duren.

Kan de tandarts mij garanderen dat ik niet besmet geraak tijdens mijn bezoek?

Van zodra u uw kot uitkomt, kan niemand u nog iets garanderen. Besmet geraken bij een tandarts is echter zeer gering (en dat was voor de crisis ook al zo). Door het dragen van een mondmasker type FFP2 en een spatscherm kan het speeksel van de tandarts niet in de mond of neus van de patiënt geraken. Het omgekeerde kan wel; de tandarts kan besmet geraken door aerosol (de vochtige lucht waarin het virus zich bevindt) van een besmette persoon, vandaar de extra materialen die nodig zijn om dit risico zoveel mogelijk te beperken.  Daarom is het te vermijden om speeksel in het rond te laten vliegen. Boren en luchtspuiten worden zoveel mogelijk beperkt tijdens een behandeling. Het veiligst zou zijn wanneer tandarts en patiënt niet besmet zijn natuurlijk; maar de testen hiervoor zijn te complex en te weinig voorhanden om daar gebruik van te maken. Zolang er geen vaccin is bestaat het risico dat een besmette persoon ernstige ziekteverschijnselen kan ontwikkelen.
Ook hiervoor staat het u vrij de behandeling vroegtijdig te onderbreken of  (definitief) stop te zetten. Gezondheid boven alles!

Ik zou voor een bepaalde datum een behandeling aangevraagd of opgestart moeten hebben, maar geraak niet op tijd bij de tandarts. Val ik nu buiten de boot wat betreft de terugbetaling?

Onder voorbehoud zouden alle behandelingen verlengd kunnen worden met maximum 6 maanden zonder verlies in terugbetaling
Voorbeeld: u wordt 15 jaar in juni 2020 maar kan niet tijdig bij de tandarts een afspraak maken. U heeft dan tot december 2020 tijd om dit alsnog in orde te maken.

Mag ik als ouder aanwezig zijn bij een behandeling in het kabinet?

Er wordt maximaal 1 begeleider toegestaan mits naleven van dezelfde hygiënemaatregelen als voor de patiënt, en dit voor patiënten tot 12 jaar. Vanaf 12 jaar mag enkel de patiënt de praktijk betreden.

Ik heb een vraag over de behandeling of een betaling?

U kan ons hiervoor per e-mail contacteren op info@dgs.be

Ik zou met een nieuwe behandeling willen starten, kan dit alsnog?

Zolang er geen vaccin voorhanden is gaan geplande behandelingen, én nog op te starten behandelingen niet door.