Algemene Tandheelkunde

Het melkgebit en volwassen gebit

De eerste melktandjes verschijnen op de leeftijd van ongeveer 6 maanden, de laatste breken door op 2-2.5 jarige leeftijd. Het melkgebit telt 20 tanden: 8 snijtanden, 4 hoektanden en 8 kiezen.

Er zijn 3 belangrijke fasen in de wisseling van het melkgebit naar het definitief gebit.
In de eerste wisselfase, die begint op gemiddeld 6-jarige leeftijd, breken de centrale en laterale snijtanden door na resorptie van de melksnijtanden. Tevens komen de 6-jarige (1e molaren) kiezen achter de laatste melkkies uit.
Daarop volgt de intertransitionele periode: premolaren en hoektanden zetten zich klaar om de resterende melktanden en hoektanden te vervangen.
Tijdens de tweede wisselfase, die start op ongeveer 10-jarige leeftijd, verdwijnen de laatste melktanden. De tweede molaren (12-jarige kies) voltooien deze fase.

Het volwassen gebit telt 32 tanden, waaronder 8 snijtanden, 4 hoektanden, 8 kleine kiezen (premolaren) en 12 grote kiezen (molaren). Tot de grote kiezen behoren ook 4 verstandskiezen, ook wel wijsheidstanden genoemd. Deze worden verwijderd wanneer er onvoldoende ruimte is in de tandboog, vaak na overleg met een kaakarts, ook wel stomatoloog genaamd.

 

Periodiek mondonderzoek

Voor een goede opvolging van de gezondheid van uw tanden en tandvlees gaat u best één tot twee maal per kalenderjaar (of meer indien de tandarts dit nodig acht) op controle. Tijdens een periodieke controle wordt uw gebit gecontroleerd op de aanwezigheid van eventuele cariës. Om de 2 jaar worden röntgenfoto’s gemaakt. De algemene gezondheid van uw mond (tanden, tandvlees, tong) wordt geanalyseerd. De tandarts legt u ook de juiste poetsinstructies uit en geeft u het juiste advies. Het is beter om tandbederf te voorkomen dan ze te genezen, en daar helpen wij u graag bij. Ook bij jonge kinderen wordt de stand en groei van de tanden opgevolgd en wordt er eventueel geadviseerd om een afspraak te maken bij onze orthodontist indien er vermoeden is dat een beugel noodzakelijk zal zijn.

 

Vulling

In onze praktijk worden voornamelijk tandkleurige vulmaterialen gebruikt om weefselverlies door cariës, een trauma of slijtage te herstellen. Het meest gebruikte materiaal is composiet, gevolgd door glasionomeer en porselein. Elk materiaal heeft zijn kwaliteiten met de nodige voor- en nadelen. Een witte vulling is esthetisch mooi, de juiste tint wit wordt gebruikt zodat u zo weinig mogelijk verschil ziet met het echte glazuur. Wanneer de cariës is uitgeboord wordt het glazuur eerst geëtst en van een lijmlaagje voorzien. Vervolgens wordt het composiet (een witte pasta) aangebracht die met behulp van een blauwe lamp wordt uitgehard. Nadien wordt de tand terug tot een mooie vorm gemodelleerd en gepolijst.

Grijze vullingen (of amalgaamvullingen) worden in onze praktijk niet gebruikt, omdat dit materiaal een hoog percentage kwik bevat, een metaal dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Grijze vullingen kunnen vervangen worden door witte vullingen. De tandarts gaat hierbij zorgvuldig tewerk (waterkoeling en sterke afzuiging) zodat uw lichaam zo minimaal mogelijk wordt blootgesteld aan de kwik.

    Links: uitgeboorde tand.            Rechts: opgevuld met composiet (nog niet gepolijst).

 

Anesthesie

De meesten hebben schrik voor het prikje bij de tandarts. Behandelingen zoals diepe vullingen, een ontzenuwing of extractie kunnen nu eenmaal niet zonder een verdoving. Na het inspuiten van een verdovende vloeistof vernauwen de bloedvaten en worden de zenuwen op die plaats tijdelijk inactief. De tong, wang of lip voelt dan dik aan en kan een beetje tintelen, maar van de behandeling voelt u niets. De verdoving is na enkele uren uitgewerkt. Het prikje kan aangenamer gemaakt worden door het slijmvlies eerst te behandelen met een verdovende gel, zodat u minder van de naald voelt.

Onze praktijk beschikt ook over een quicksleeper, een moderne technologie van verdoven waarbij enkel de te behandelen tand verdoofd wordt, deze inspuiting is quasi pijnloos en veroorzaakt ook geen verdovend gevoel in de wang en lip na de behandeling. De techniek wordt onder bepaalde voorwaarden gebruikt, bijvoorbeeld wanneer de conventionele verdoving moeilijk lukt om wille van een ontsteking.

 

Tandextractie

Wanneer een tand, ondanks de vele restauratieve mogelijkheden die er zijn, niet meer te redden valt, zal deze getrokken moeten worden. Ook na een tandextractie zal uw glimlach er niet onder lijden. Er zijn diverse prothetische oplossingen voor een verloren tand zodat u nog zonder schaamte kan lachen en uw kauwfunctie kan behouden. Dankzij moderne prothetische oplossingen ziet u haast geen verschil tussen uw eigen tanden en valse tanden, vast of uitneembaar. Neem eens een kijkje onder de rubriek ‘prothese/implantaten’ waar u een waaier aan mogelijkheden vindt.

Wijsheidstanden worden op jonge leeftijd getrokken wanneer er plaatsgebrek is in de tandboog. Plaatsgebrek verhindert dat andere tanden mooi in de rij komen te staan. Het trekken van wijsheidstanden gebeurt gewoonlijk in het ziekenhuis, het is een routine ingreep waarbij je dezelfde dag weer naar huis mag.

Nazorg bij een tandextractie

 

Poetsinstructie

Niet enkel het gebruik van een fluoride-tandpasta maar ook een juiste mechanische poetstechniek is van belang voor een goede mondhygiëne. Poets je tanden minimaal 2 maal per dag gedurende 2-3 minuten. De Poetswijze volgens de gemodificeerde Bass – techniek met een manuele tandenborstel verloopt als volgt: poets de binnenkant, buitenkant en kauwvlakken van uw tanden in de boven- en onderkaak. Maak kleine draaiende bewegingen aan de binnen- en buitenkant en oefen slechts een lichte druk uit op de tandenborstel. Een te hoge druk uitoefenen op de tandenborstel of te sterk schrobben aan de zijkanten van de kiezen kan leiden tot poetsletsels waardoor op termijn de tanden en het tandvlees beschadigd worden met overgevoeligheid tot gevolg!

De bijhorende afbeeldingen verduidelijken een correcte poetstechniek.

Tanden Poetsen Instructies

 

Tanden Poetsen (1)Men kan de tanden ook poetsen met een elektrische tandenborstel, wat gewoonlijk een beter resultaat oplevert wanneer de juiste techniek wordt gehanteerd. Een elektrische tandenborstel met een mechanische heen en weer draaiende beweging verdient de voorkeur boven een sonische borstel. Gebruik steeds een rond opzetborsteltje. De tandenborstel maakt de beweging in jouw plaats, je moet dus zelf niet heen en weer gaan zoals bij het manueel poetsen. Laat de borstel rusten op je tand en volg de vorm van je tand, doet dit zo tand per tand, zowel aan binnenkant, buitenkant en op het kauwvlak. Vraag ook je tandarts voor de juiste poetstechniek. Hij zal dit demonstreren aan de hand van een demo-model.

 

 

 

 

Tanden Poetsen (2)Velen  vergeten het of weten zelfs niet dat het moet, maar 1x per dag flossen is heel belangrijk naast het tandenpoetsen. Een flossdraadje verwijdert tandplak tussen de tanden, waar een gewone of elektrische tandenborstel niet bij kan. Vraag je tandarts naar een snelle en makkelijke flosstechniek. Tanden flossen voorkomt niet enkel cariës maar ook tandvleesproblemen en een slechte adem. Gezond tandvlees bloedt niet tijdens poetsen en flossen. Alternatieven voor flossen zijn het gebruik van interdentale borstels (ragers) of tandenstokers (houten of kunststof exemplaren, driehoekig op doorsnede).

 

 

 

 

Tanden Poetsen (3)Het dagelijks poetsen van de tong is van belang voor de mondhygiëne. Een witte aanslag op de tong veroorzaakt een slechte adem (halitosis). Een mondspoeling kan de geur en smaak eventjes maskeren, maar neemt de oorzaak niet weg. Je tong poetsen kan met je gewone tandenborstel of een tongschraper. Een schraper is efficiënter dan een klassieke tandenborstel. Begin zo ver mogelijk achteraan op je tong en schraap met je borstel of schraper naar voor. Herhaal dit tot de witte aanslag verdwenen is. Gemiddeld moet de schraapbeweging 10 maal herhaald worden na mekaar om een goed resultaat te bekomen. Klikt hier voor een uitgebreid artikel over tongschrapen. Een volledig roze tong is een gezonde frisse tong.

 

 

Nog vragen? Neem dan contact op met de tandarts.