Implantaten

 

Een implantaat is een kunstwortel gemaakt van titanium, een metaal dat zeer goed verdragen wordt door het eigen lichaam. Implantaten zijn wat betreft functie en uitzicht niet van natuurlijke tanden te onderscheiden. Voor het plaatsen van de implantaten zullen we u verwijzen naar een implantoloog. Deze plaatst schroefjes in het kaakbeen. Zodra het implantaat in het kaakbeen is vastgegroeid, zal de tandarts hierop een constructie maken (kroon, brug of kunstgebit).

Een solitair implantaat met kroon kan een verloren tand vervangen zonder de buurtanden te beschadigen. Bovendien kunnen 4 gespreide implantaten steun bieden aan een vaste brug tot 10 tanden en zo een uitneembaar gebit vermijden. Om het draagcomfort van een kunstgebit te verhogen en voor een betere houvast, kan men implantaten laten plaatsen in het bot waarop het kunstgebit wordt vastgeklikt. U ondervindt geen hinder meer van pijnlijke drukplekjes en het loskomen van uw prothese. Het gehemelte wordt niet meer afgedekt door een kunststofplaat, wat positief is voor uw spraak- en kauwfunctie.

Er zijn een aantal voorwaarden om implantaten te kunnen plaatsen, zo dient er onder andere voldoende gezond kaakbeen aanwezig te zijn en de patiënt mag geen behandeling met bisfosfonaten (tegen osteoporose) ondergaan. Ook een goede mondhygiëne is van belang voor het succes van implantaten op lange termijn. Het is belangrijk om de implantaten, het tandvlees errond en de constructie die erop gemaakt is dagelijks proper te houden.

Aan dit alles hangt natuurlijk een kostenplaatje maar voordat wij beginnen aan een behandeling wordt ook dit aspect uitvoerig besproken. Pas wanneer men gekozen heeft voor een bepaalde oplossing en met de tandarts tot een akkoord is gekomen i.v.m. duurtijd en kostprijs, dan kan er gestart worden. Zo streven we samen naar het beoogde resultaat.

Op bijgevoegde beelden ziet u een demo-model van een onderkaak met 2 implantaten thv de hoektanden. In de bijhorende prothese zitten de onderdelen verankerd die passen op de abutments (opzetstukjes) van de implantaten. Op het rechter beeld ziet u het geheel. Dit noemt men een overkappingsprothese en hiervoor is terugbetaling voorzien voor bepaalde patiënten (leeftijdgebonden enz).

 

Nog vragen? Neem dan contact op met de tandarts.