Tandpasta

By: | Tags: | Comments: 0 | november 4th, 2014

Elke tandpasta met fluoride (met een concentratie rond 1500 ppm voor volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar) voorkomt cariës en beschermt het tandglazuur. De verschillende merken tandpasta’s belichten nog een extra bescherming tegen kwaaltjes zoals gevoelige tanden, ontstoken tandvlees of tanderosie. Hieronder worden enkele tandpasta’s toegelicht.

 

Tandpasta’s ontwikkeld voor gevoelige tanden (temperatuurgevoeligheid). Tanden worden gevoelig wanneer het dentine, gelegen onder het glazuur, bloot komt te liggen. Het dentine bevat kleine buisjes waarin de zenuwuiteinden zich bevinden. Dit type tandpasta, afhankelijk van welk actief ingrediënt er in de pasta verwerkt zit, (kaliumnitraat of strontiumacetaat) legt een beschermlaag over het dentine dat voorkomt dat zenuwimpulsen naar de hersenen worden gestuurd of de pasta vervangt een deel van het calcium thv de blootliggende buisje en sluit ze af. Een voorbeeld van deze tandpasta’s is Sensodyne of Elmex Sensitive.

Oorzaken gevoelig tanden:

  • Te hard poetsen (door een verkeerde poetstechniek en/of een te harde tandenborstel) waardoor het glazuur kan afslijten en tandvlees kan terugtrekken met gevolg dat het dentine bloot komt te liggen.
  • Ontstoken tandvlees waardoor het tandvlees verzwakt en terugtrekt. Een goede mondhygiëne, namelijk goed poetsen en flossen leidt tot gezond tandvlees.
  • Het glazuur kan ook afslijten door tandenknarsen.
  • Het nuttige van zuur voedsel dat het glazuur aantast.

Tandpasta1

 

Parodontax is een tandpasta ontwikkeld voor geïrriteerd tandvlees. Deze tandpasta is samengesteld uit natuurlijke plantenextracten en mineraalzout, ingrediënten die het welzijn van het tandvlees bevorderen. Een alternatief is Meridol-tandpasta of Oral-B Pro-Expert tandvleesbescherming.

Tandpasta2

Elmex erosion protection is een tandpasta die de tanden meer bescherming biedt tegen tanderosie. Erosie is een verschijnsel waarbij het glazuur geleidelijk afslijt waardoor de tanden dunner en gevoeliger worden. Erosie wordt veroorzaakt door het eten en drinken van producten die zuren bevatten (vooral frisdranken zijn vaak de boosdoener).

Elmex tandpasta versterkt het glazuur en  maakt de tanden beter bestand tegen zuren door een beschermde laag om de tanden te leggen. Ook verschillende tandspoelingen kunnen een aanvullend positief effect hebben op het tandglazuur, hoewel deze spoelingen een minder hoge fluorideconcentratie hebben dan conventionele tandpasta’s.

Over het algemeen kan gesteld worden dat een correcte poetstechniek en discipline belangrijker zijn dan de keuze van een specifieke tandpasta, zolang deze  de juiste fluorideconcentratie bevat.    deze foto behouden

Tandpasta

Kindertandpasta bevat een lagere concentratie fluoride wat minder schadelijk is voor de gezondheid van het kind aangezien ze nog gemakkelijk de tandpasta kunnen inslikken. Melktanden zijn bijzonder kwetsbaar voor cariës aangezien hun glazuur nog niet volledig ontwikkeld is (het glazuur is dunner in vergelijking met definitieve elementen). Het is dus belangrijk om vanaf de doorbraak van de eerste tandjes al te beginnen met poetsen. Er wordt nog een onderscheid gemaakt tussen tandpasta voor peuters (0-5 jaar, bevat niet meer dan 500 ppm fluoride; tot 2,5 jaar wordt een concentratie van 250 ppm aangeraden) en voor het wisselgebit (5-12 jaar, bevat 1000-1500 ppm fluoride). Algemeen wordt aangeraden dat wanneer kinderen de tandpasta niet meer inslikken, rond de leeftijd van 6 à 7 jaar, ze best poetsen met een fluorideconcentratie van ongeveer 1500 ppm (1400 – 1500 ppm waarbij ‘ppm’ staat voor ‘parts per million’).

 

 

Leave a Reply

tien + zeven =