Tanderosie

By: | Tags: | Comments: 0 | november 4th, 2014

Tanderosie is een verschijnsel waarbij het glazuur geleidelijk afslijt waardoor de tanden dunner en gevoeliger worden. Erosie wordt veroorzaakt door het eten en drinken van producten die zuren bevatten (vooral frisdranken zijn vaak de boosdoener, alsook snoep en fruit). De zuren maken het tandglazuur tijdelijk zachter en brozer (demineralisatie). Het is dus van belang om de tanden niet onmiddellijk te poetsen na het consumeren van fruit of fruitsappen/frisdranken, omdat men zo het brozere glazuur kan wegpoetsen. Een uur wachten met tandenpoetsen na het nuttigen van deze zuren is beter aangezien er in de tussentijd remineralistie ter hoogte van het glazuuroppervlak heeft plaatsgevonden. Frisdrank drinken met een rietje beperkt de erosie omdat de tanden op die manier minder in contact komen met het zuur. De inwerking van het speeksel na het eten/drinken herstelt de schade (remineralisatie). Ook het drinken van een glas melk neutraliseert het zuur. Natuurlijk is het beter de zuurstoten tot een minimum te beperken en bijvoorbeeld frisdranken te vervangen door water! Hierbij dient ook nog gezegd dat light- of zero-dranken quasi geen verschil uitmaken in vergelijking met gesuikerde dranken. Deze dranken bevatten immers nog altijd allerhande zuren (voedingszuren, citroenzuur, …) dewelke zorgen voor een lage pH met de gekende nefaste gevolgen voor het tandglazuur.

Bepaalde tandpasta’s en mond- en tandspoelingen spelen hierop in door het glazuuroppervlak een weinig extra (in vergelijking met klassieke producten) te verharden om zo iets meer bescherming te bieden. Dit wil echter niet zeggen dat de zuren uit voeding geen schade meer kunnen aanrichten.

(zie ook erosie tandpasta beneden)

Leave a Reply

18 + 10 =