Parodontologie

Parodontologie is een discipline waarin het welzijn van het tandvlees wordt onderzocht en eventuele tandvleesproblemen worden aangepakt. Ontstoken tandvlees kan zich in verschillende vormen presenteren. De twee meest voorkomende vormen zijn gingivitis (zonder weefselverlies) en parodontitis (met weefselverlies).  Bovendien is het tandvlees van primordiaal belang voor de tand aangezien deze de tand in het bot verankert.

Gingivitis is de minder ernstige ontsteking van het tandvlees en ontstaat door de aanwezigheid van plaque dat een ontstekingsreactie in het tandvlees veroorzaakt. Gingivitis kan ook ontstaan onder andere invloeden zoals diabetes mellitus, pubertijd, menstruatie,… Het is eenvoudig te herkennen door roodheid, zwelling en bloeding en kan behandeld worden door het verwijderen van plaque en instructies omtrent de mondhygiëne mee te geven aan de patiënt. Over het algemeen kan aangenomen worden dat deze vorm goed behandeld kan worden.

Pocket Meting

Parodontitis daarentegen is een meer ernstige ontsteking van het tandvlees. Bij deze vorm is er ook aanhechtingsverlies in combinatie met een pocketdiepte (ruimte tussen tand en tandvlees) van meer dan 3 mm. De oorzaak is in theorie een triade van omgevingsfactoren (zoals roken), en de aanwezigheid van bacteriën. Dit is zichtbaar als plaque en tandsteen (verharde plaque). Men kan deze aandoening herkennen door roodheid, zwelling en bloeding zoals bij gingivitis maar bijkomend ziet men botafbraak en aanhechtingsverlies. De behandeling hiervoor bestaat uit een supra- en subgingivale reiniging. Hierbij krabben we het tandsteen boven en onder het tandvlees weg.

Men kan deze aandoeningen vermijden door dagelijks te poetsen en te flossen. Gezond tandvlees is lichtroze en bloedt niet tijdens poetsen en flossen. Tijdens een routinecontrole meet de tandarts de diepte van pockets om de gezondheid van uw tandvlees te kennen. Een pocket is de ruimte tussen tand en tandvlees, hoe dieper die ruimte, hoe minder goed de conditie van uw tandvlees is. Bij gevorderde parodontale problemen verwijzen we u door naar een specialist, de parodontoloog.

Verder zijn er nog 2 factoren die de tandarts zal nakijken tijdens het mondonderzoek. Ten eerste zal hij kijken naar de mobiliteit van de tanden. Verder zal hij ook kijken naar terugtrekkend tandvlees. Deze laatste kan vaak opgelost worden door de irritatie weg te halen. Tandvlees kan bijvoorbeeld terugtrekken door te hard te poetsen of de aanwezigheid van parodontitis,…  Indien geen herstel meer mogelijk is zal men doorverwijzen naar de parodontoloog voor een “recessie bedekking” (tandvleestransplantatie).

 

 

 

Nog vragen? Neem dan contact op met de tandarts