4nov, 2014

Gevoelige tanden

Door: | Tags:

Ervaar je een onaangename gevoeligheid aan de tanden? Bij koude, warmte, zoet of zuur, of gewoon bij het poetsen van de tanden, kan er een onaangename gevoeligheid optreden. Dit kan te wijten zijn aan de aanwezigheid van cariës. De tandhalzen worden ook gevoelig wanneer het dentine (tandbeen), gelegen rond het glazuur, bloot komt te liggen. Prikkels van buitenaf kunnen dan gemakkelijker de zenuw bereiken. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van gevoelige tanden: te hard poetsen (door een verkeerde poetstechniek en/of een te harde tandenborstel) waardoor het glazuur kan […]
Lees Meer

4nov, 2014

Wat is tandsteen

Door: | Tags:

Tandsteen is verkalkte (gemineraliseerde) tandplaque. Bacteriën hopen zich op in een matrix (tandplaque) en deze kan ‘verstenen’ door toedoen van speeksel. Afhankelijk van de samenstelling van het speeksel en van de mondhygiëne gaat tandsteen zich al dan niet snel vormen. Tandsteen kan zich boven en onder het tandvleesniveau bevinden en kan meestal enkel verwijderd worden door de tandarts en/of parodontoloog. Meer informatie over parodontologie kunt u hier terugvinden.
Lees Meer

4nov, 2014

Tanderosie

Door: | Tags:

Tanderosie is een verschijnsel waarbij het glazuur geleidelijk afslijt waardoor de tanden dunner en gevoeliger worden. Erosie wordt veroorzaakt door het eten en drinken van producten die zuren bevatten (vooral frisdranken zijn vaak de boosdoener, alsook snoep en fruit). De zuren maken het tandglazuur tijdelijk zachter en brozer (demineralisatie). Het is dus van belang om de tanden niet onmiddellijk te poetsen na het consumeren van fruit of fruitsappen/frisdranken, omdat men zo het brozere glazuur kan wegpoetsen. Een uur wachten met tandenpoetsen na het nuttigen van deze zuren is beter aangezien […]
Lees Meer