Knarsen

By: | Tags: | Comments: 0 | november 4th, 2014

Bruxisme of knarsen is het stevig over mekaar schuren van tanden en/of kiezen. Het verschil met tandklemmen is dat bij dit laatste de kiezen stevig op mekaar geperst worden zonder te schuiven. Beide fenomenen leiden uiteindelijk tot slijtage van tandweefsel gepaard gaande met problemen aan de kaakgewrichten alsook overbelaste en pijnlijk kauwspieren. Patiënten zijn er zich gewoonlijk niet van bewust dat er geklemd of geknarst wordt en doen dit vaak ’s nachts. Abrasie is daarentegen tandweefsel verlies ten gevolge van bijvoorbeeld poetsen met een te harde tandenborstel. Erosie is tandweefsel verlies ten gevolge van inwerking van zuren. Bijvoorbeeld als je vers geperste citrusvruchten drinkt, dan lost de oppervlakkige laag van het glazuur op.

Wat kan men doen?

Om uw tanden tegen knarsen te beschermen kan de tandarts een opbeetplaat (beschermplaatje) vervaardigen. Dit is een transparante harde kunststof plaat, op maat gemaakt om over het gebit te passen. Deze dient ’s nachts gedragen te worden. Voor het slapengaan wordt deze plaat ingeklikt waardoor het klemmen en knarsen gebeurt tegen deze kunststof in plaats van tegen de eigen gebitselementen, teneinde overmatige slijtage van de tanden en het kaakgewricht te voorkomen. Heeft men reeds last van kaakgewricht en spieren, dan kan een therapie van warmte en rust voorgeschreven worden:

  •  Slapen met een warm kussen tegen de zere plek
  •  De kaken rust gunnen door zo weinig mogelijk te knabbelen (geen kauwgom)
  •  Zo min mogelijk de kaken ver open doen

Ter voorkoming van abrasie dient men een zachte tandenborstel te gebruiken met de juiste (ronddraaiende) poetstechniek om weefselverlies ter hoogte van de tandhals (waar het tandvlees begint) te voorkomen. Zijn hier toch al letsels, waardoor er een flinke temperatuurgevoeligheid aan de betreffende tanden kan ontstaan, dan is op advies van de tandarts een extra beschermende pasta aangewezen.

Het ontwikkelen van erosieletsels kan men tegenhouden door zure dranken en spijzen te vermijden. Als je toch een glaasje fruitsap, cola of andere zure dranken wilt nuttigen, dan helpt het deze te drinken met een rietje op de tong of de mond te spelen met water of melk. De zuren komen daardoor minder in contact met jouw glazuur.

Kortom, wat je zeker niet moet doen is als ontbijt een vers sapje drinken van citrusvruchten, gevolgd door het eten van cornflakes om daarna stevig je tanden te poetsen met een harde borstel.

 

Leave a Reply

negentien + negen =