Kindertandheelkunde

Onze kindertandarts Dorien Sterckx verleent een uitgebreide begeleiding en zorg voor minderjarige en angstige patiëntjes, of patiënten met bijzondere noden.

Kinderen die voor de eerste keer naar de tandarts gaan weten vaak niet wat hen te wachten staat. Een grote lamp en iemand onbekend die in jouw mond wil kijken; het kan best intimiderend zijn. Wij zijn ons bewust van de angsten van kinderen en gaan hierin preventief tewerk.

 

Eerste tandartsbezoek rond de leeftijd van 2,5 jaar

Vanaf het moment dat het melkgebit volledig is, rond de leeftijd van 2,5 jaar, is een eerste tandartsbezoek aangeraden. Het is de bedoeling dat jouw kind zo snel mogelijk kan wennen aan de nieuwe situatie. Vertel op voorhand wat er zal gebeuren, zoals: je mag in een grote zachte stoel gaan zitten; er is een grote lamp om alles in jouw mondje goed te kunnen zien, en er is een waterstraaltje en wind. Door ze te betrekken bij het gebruik van allerhande materialen zoals de spiegeltjes, het diamanten boortje die de tand kriebelt, krijgen de kinderen een geïnteresseerde houding. Van nature zijn kinderen niet bang van de tandarts. Zeg dus niet “het zal vast geen pijn doen”, want daar heeft je kindje nog niet eens aan gedacht. Spelenderwijs zal de tandarts in het mondje kijken en advies geven, zonder iets te forceren. Het is belangrijk om een vertrouwensband te creëren.

 

Waarom als peuter naar de tandarts?

Gezonde melktanden zijn belangrijk om te eten en te (leren) praten. Als een gaatje niet gevuld zou worden dan zorgt dat niet alleen voor pijn, maar ook de permanente opvolger van de melktand kan aangetast worden. Als een melktand te vroeg uitvalt (door een gaatje of een ontsteking) gaan de buurtanden verschuiven en is op latere leeftijd de kans op een beugel groter.

 

Tweemaal per jaar op controle

Voor kinderen wordt aangeraden om twee keer per jaar op controle te gaan bij de tandarts. Indien de groeven in de pas doorgekomen blijvende kiezen te diep zijn, is het soms nodig deze kiezen te sealen. Hierbij wordt een laagje aangebracht in de groeven van de kiezen om te voorkomen dat daar cariës kan ontstaan.

 

Kindertandheelkunde

Nog vragen? Neem dan contact op met de tandarts