Eerste Hulp Bij Tandongevallen

By: | Tags: | Comments: 0 | april 14th, 2015

Trauma van blijvende tanden

Wat te doen bij een val of een stoot? Blijf in de eerste plaats kalm, de meeste tanden kunnen gered worden met de juiste eerste hulp. Ook wanneer er geen zichtbare beschadigingen zijn is het raadzaam om na een val of een stoot het gebit te laten controleren door een tandarts.

    • de tand is VERPLAATST: probeer de tand met een zachte druk weer op z’n plaats te krijgen. Ga dezelfde dag naar de tandarts.
    • de tand is GEBROKEN: indien je het gebroken stukje tand vindt kan het nuttig zijn dit mee te nemen naar de tandarts. Ga dezelfde dag naar de tandarts.
    • de tand is UITGESLAGEN: neem de tand bij de kroon vast, nooit bij de wortel! Bij zichtbaar vuil de tand kort in water of melk spoelen. Plaats de tand direct (!) terug in de holte en bijt dicht op een zuivere katoenen zakdoek, OF, bewaar de tand in een potje met melk. Zeker NIET DROOG bewaren! Ga onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde tandarts, iedere minuut telt!

 

Trauma van melktanden

Waarom een uitgeslagen melktand NIET terugplaatsen? Bij het terugplaatsen van een melktand bestaat het risico dat de onderliggende kiem van de definitieve tand beschadigd wordt. De tandarts kan hierover het best oordelen.

    • de tand is VERPLAATST, GEBROKEN of UITGESLAGEN: probeer een melktand NIET zelf terug op z’n plaats te duwen. Ga dezelfde dag naar de tandarts.

 

Voorkomen is beter dan genezen!

Bij het beoefenen van contactsporten (hockey, boksen, rugby, basketbal,…) is het verstandig een gebitsbeschermer te dragen om de schade van tandongevallen in te perken. Er bestaan verschillende soorten mondbescherming; een ‘prefab’ direct bruikbare mondbeschermer, een ‘boil and bite’ beschermer, of een volledig op maat gemaakte gebitsbeschermer. Deze beschermers verschillen sterk in pasvorm of in de mate van bescherming, en de keuze hangt ook af van de individuele noden of eisen.

Leave a Reply

20 − 15 =